Videomies editissä

Kuluneella viikolla videoiden editointimaailma on saanut jälleen yhden uuden tulokkaan jalkeille. Mac-pohjainen ammattieditori hyppäsi versioon Final Cut X Pro ja aiempi Final Cut Pro oli saavuttanut edittimaailmassa jo hyvän jalansijan. Uusi tulokas sisältää paljon hyviä toimintoja; osa uniikkeja juttuja mutta suurin osa tuttuja kuitenkin jo muista editoreista. Merkittävä muutos julkaisun myötä oli kuitenkin hinnoittelun tiputtaminen yleisesti pidetyn ammatti- ja kotikäyttäjäluokan ohjelmistojen väliin.

Agressiivinen FCP X:n hinnoittelu tähtää varmasti ohjelmiston käyttäjäkunnan laajentamiseen massamarkkinoille.  Apple on onnistunut vahvistamaan osuuksiaan tietokonemarkkinoilla ja digikameroiden kehittyminen on tehnyt videoleikkeiden kuvaamisesta lähes joka pojan puuhaa. Aggressiivinen hinnoittelu ei ole jäänyt kilpailijoilta huomaamatta ja on mielenkiintoista nähdä mitä tämä tuo mukanaan.

Aloittelin kolme vuotta sitten oman vakavamman edittiympäristön kasaamista ja kokeilin silloin huolella eri ohjelmistovaihtoehdot läpi. Windows-maailmassa vahvoja edittivaihtoehtoja on useita. Merkittävimmät editorit ovat Adoben Premiere Pro, Avid, GV Edius ja Sony Vegas Pro. Päätöksiä pohjustaessa kävin kokeilemassa iMacia ja FCP:ta, olin tehnyt projekteja aiemmin Premiere:llä ja asensin muiden ohjelmistojen kokeiluversiot. Lopulta päätös syntyi helposti painottaen käytettävyyttä ja kustannustehokkuutta. Päädyin Sony Vegasiin enkä ole katunut päätöstä. Käytettävyys on ollut Vegasissa aivan omaa luokkaansa ja se kohtasi minun tärkeimmät kriteerini.

Seurasin mielenkiinnolla FCP X:n julkaisua pari kuukautta sitten. Julkaisun webcastia seuratessa muistin jälleen kuinka hyviä markkinamiehiä Applen tiimistä löytyy. Paikalla ollut yleisö huumaantui ja räjähti suosionosoituksiin kun esittelijä tarttui aikajanalla kiinni videoleikkeen kulmaan vetäen leikkeen loppuun häivytyksen. Räjähdin kotona nauramaan sillä sen verran hassulta se vaikutti; nuo ominaisuudet olivat olleet käytössäni jo useita vuosia…

Merkittävimpiä uudistuksia FCP X:ssä on aikaisempaa monipuolisempi metatiedon hallintajärjestelmä ja kehittynyt taustarenderöinti. Näissä asioissa kilpailijoilla on vielä kynsiä terotettavana, sillä lopputuotoksen renderöinti on monesti suurin yksittäinen aikaa vievä operaatio. Toki valikoimalla editointi- ja jakelukoodekin sopivasti voidaan ajanhukkaan vaikuttaa merkittävästi.

Mutta mikäli alla on Mac niin kannattaa tsekata FCP X muistaen että se on jälleen uuden julkaisun ensimmäinen versio. Jos puuhaat Win-maailmaassa niin suosittelen tsekkaamaan Premieren rinnalla Vegasia, siihen voi tykästyä.