Kohinan kirous

Maailmankaikkeudessa riittää kohinaa, piste. Tietyissä rajoissa sitä kestää, mutta liialliselle kohinalle pitää tehdä jotain. Tässä yhteydessä tarkoitan tietoliikennetekniikan signaalien kohinaa, jota esiintyy aina reaalimaailman tapauksissa. Monelle  kohina lienee tuttua suurella herkkyydellä ja pienellä kuvakennokoolla kuvatuissa digikuvissa. Niissä kohina on helpoimmin havaittavissa tasaisilla väripinnoilla esiintyvinä pistemäisinä poikkeamina. Toinen tuttu kohina on kuultavissa analogista radiota viriteltäessä. Molemmissa tapauksissa kohinaa voidaan minimoida valitsemalla käyttöön laadukkaampia komponentteja, jolloin signaalin hyötytehosuhdetta (SNR) kohinaan nähden saadaan parannettua.

Tietyissä kieroissa tapauksissa kohinaa käytetään myös edistämään tarkoitusta, vaikka pääosin se on ei-toivottu ilmiö. Nykypäivän elokuvateattereissa kuvaan lisätään keinotekoista kohinaa tyylikeinona ja matkien filmille kuvatun kuvan ominaisuuksia. Digitaalisilla ammattikameroilla kuvatussa videokuvassa ei ole hyvissä olosuhteissa käytännössä lainkaan silmin nähtävää kohinaa ja siksi tähän toimenpiteeseen on päädytty. Tästä toinen tykkää ja toinen ei, itse kuulun enemmän jälkimmäiseen kategoriaan. Toinen hyötytilanne on laajakaistaisen tietoliikennesignaalin hukuttaminen taustakohinaan tietyissä erikoissovelluksissa (esim. GPS-signaali) mutta jätettäköön tämä teoreettinen pohdinta hyvin yleiselle tasolle tässä yhteydessä.

Äänisignaalissa esiintyvä kohina hyppäsi työpöydälleni tällä viikolla kun työstin viimeisintä Raskaasti-podcastia. Toista isäntää kohdanneet laitteisto-ongelmat johtivat siihen tilanteeseen, että alkuosasta piti turvautua varanauhoituksen varanauhoitukseen. Viimeisin varamenetelmä oli kytketty suoraan läppärin omaan ääniliitäntään joka tuotti ääntä Skypen välityksellä ja suhteellisen rujoa jälkeä siitä tuli. Kohinaa pystyy toki poistamaan mutta samalla sahataan hyötysignaalin äänenlaatua alaspäin. Se on ikuista taiteilua hyvän ja pahan välillä. Toisaalta kaikilla kuuntelulaitteistoilla kohinaa ei olisi edes huomannut…

Tämä Episodi 11 purkitettiin Jukolan jälkeisessä  mielentilassa ja jatkon kannalta se antoi hyvän opetuksen. Nyt muistan ottaa kytkentöihin mukaan ulkoisen äänikortin myös varatallenteelle.

En ruodi tässä itse episodia, se kannattaa käydä kuuntelemassa, etenkin jos Jukolaan liittyvät skuupit kiinnostavat. Seuraavat episodit ovat suunnitteilla ja ruokalistalla lienee ainakin Tour De Francea ja rastiviikkoja, katsotaan mitä keksimme.