Joko on julkaisukunto?

Uusi sivusto on muotoutunut vauhdilla viimeisen kuluneen viikon aikana. Sivupohjia on tullut muotoiltua, CSS3-tekniikoita on opiskeltu huolella ja toki vanhaa sisältöäkin on syötetty uuteen järjestelmään.

Verkkosivuston rakennusprojektissa on useita eri vaiheita ja monesti julkaisupaineet saattavat kiirehtiä sivuston julkaisua. Nytkin on jo suuri houkutus julkaisuun, vaikka paljon hienosäätöä on jäljellä.  Siinä vaiheessa kun sivusto julkaistaan niin sisällön ja ominaisuuksien määrä on ainoa asia mistä voi tinkiä alkuvaiheessa. Se mitä on rakennettu, on hyvä testata huolella.

Tällä sivustolla normaali sivupohja on suhteellisen yksinkertainen. Perinteisten oppien mukaan osioita tippuu oikealta lähtien alaspäin mikäli ruudun leveys menee tietyn rajan alle. Merkittävin yksittäinen ulkoasugrafiikan tekijä on uusien css3-tekniikoiden vahva hyödyntäminen. Kuvallisia grafiikoita on nyt käytössä aivan minimaalinen määrä ja sivun latausnopeus on optimaalinen. Uusimmat css-tekniikat toimivat vain uusimmilla selaimilla (Toive: Haudatkaa jo ie 8 ja vanhempi sukupolvi…) mutta tekniikan etuna on myös joustavuus: Kun vanha selain ei ymmärrä uusia tyylimuotoiluja, se hyppää niiden yli ja käyttää perinteisempiä muotoiluja, mikäli sellaiset on määritelty.

Suorituskykymielessä on tärkeää minimoida ladattavan sivun koko mutta tietokantapohjaisissa julkaisujärjestelmissä on hyvä muistaa myös muita optimointeja. Viime viikonloppuna suunnistuksen suurtapahtuman Jukolan Viestin sivu oli jälleen polvillaan tapahtuman aikana runsaan käyttömäärän alla ja se muistutti jälleen suorituskyvyn ja testauksen tarpeesta. Vaikka tällä sivustolla vastaaviin käyntimääriin ei päästä niin olen kuitenkin asentanut käyttöön tehokkaat välimuistityökalut jotta selailu on notkeaa.