Spring Cup 2006 ja kevätleiri

TT: treenien taustalla

Tässä on otteita kevään 2006 suunnistuskauden avauksesta.

Kausi avautui melko perinteisellä tavalla Tanskan Spring Cupissa. Perinteiseksi tätä voi kutsua vaikka tämä oli vasta kolmas kerta Sprin Cupissa urani aikana. Olosuhteet olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteiset; lunta oli liki 15cm eikä perinteisiä maajusseja traktoreineen näkynyt laakeilla pelloilla pistämässä siementä piiloon. Itse kisoista jäi omalla kohdalla kielen päähän karvas maku, suunnistus ei kulkenut. Yksinkertaisesti suunnistusajatus ei toiminut, tarkemmin sanottuna sitä ei osannut aktivoida. Urilla juoksukaan ei antanut lisämotivaatiota tsemppaamaan ajatusta reset-vektorin kautta. Mutta lumi ei ollut mikään syy heikkoon esitykseen, se oli sen hetkinen suunnistuksellinen raakilemaisuus. Kausi alkoi, minä en ollut siihen vielä valmis.

Normaalimatkalla alussa jo kurvia Viestissä ykköselle raju pummi - Ajatus!!!

Ohessa on karttaleikkeissä konkreettinen selvitys siitä mitä Spring Cupissa tapahtui. Suoritusten käyntiinlähtö oli molemmissa kisoissa huono. Viestissä ensimmäinen rastini oli 33. Tulo rastin 32 kautta kääntyi hieman liian vajaasti, menin omasta rastistani tiheikössä aivan vierestä ohi. Olin hahmottanut alueen huonosti ja suunnistusajatukseni oli vajaa. Tein megapummin seisoskellessani tiheikössä useita minuutteja. Ei siinä sen enempiä selityksiä, kisan alut on nyt otettava haltuun.

Tanskasta siirryimme Etelä-Ruotsin pikkuiseen rannikkokaupunkiin Åhusiin. Åhus on tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan ja juomabrändi Absolut:sta. – Me menimme kuitenkin pelipaikalle treenaamaan suunnistusta. Tällä kerralla jouduimme tyytymään vain pelkkiin rantamaastoihin, siitä piti kohtuullisen runsas lumipeite huolen. Pikku hiljaa alkoivat treenit sujumaan ja hommaan löytyi välillä jo aivan oikeaa ajatusta, yöreenit sujuivat erinomaisesti. Pikamatkan mittainen leirikisa jätti vielä tukun kehitysajatuksia kytemään mutta sitä vastoin kova sprinttitreeni antoi syytä jo pieneen hymyyn. Yllättäen onnistuin sprintissä hyvin ja olin omista miehistä nopein. Tänä vuonna on tarkoitus saada ajatustasolla myös sprintti maistumaan hyvältä ja ajattelin tällä kerralla startata myös SM-sprinttiin.

Aikaisempina vuosina omalle kohdalle on osunut parempiakin kevätleirejä. Ei tämänvuotisessakaan ollut päällisin puolin mitään valittamista, tunnelma ja meininki olivat leirillä hyviä. Omaan turkkiin kuitenkin välillä tuuli ja tuiversi. Leirin aikana viimeinen isoisäni joutui kotimaisemissa kovaan taisteluun, joka siirsi kuluneella viikolla jälleen yhden hyvän miehen autuaammille metsästysmaille. Loppuleiristä iski myös kovaa selkäkramppia, joka ei ole viikossakaan täysin vielä hellittänyt. Tämä on toinen kunnon urheiluvamma uralleni viime kevään lonkankoukistajan venähdyksen jälkeen. Ja välillä oli keltaisen lehdistön harhaanjohtavaa myllytystä eräänlaisesta edustuskuvauksesta. Kaikenlaista harmia mutta kaikki on kestettävä mitä vastaan tulee, suunta on jo kompassissa vakaasti eteenpäin.

Hiljattain alkanut lukuvuoden viimeinen kouluperiodi on kalenterissani sopivan väljä, nyt viilataan suunnistus kuntoon. Kevätkunnon löytäminen on ollut minulle aina vaikeaa ja tätä rytmiä yritän nyt kääntää, mikäli tuo terveystilanne selän suhteen palautuu vain normaaliksi. Tampereella on yhä paljon lunta mutta siellä ollessani otan mielikuvaharjoitukset tehokkaammin käyttöön; kartta – kynä – ajatus ja paperia, niillä eväillä viilataan hahmotusasiat kuntoon. Ja pääsiäisen ajaksi pitää laatia muutama hyvä taitoharjoitus jonnekin rannikolle luminiukkaan maastoon. Rastinoton attack pointit ja speed is the key -elementtien hahmotus ovat teknisellä ruokalistallani, herkkua on luvassa. Fyysisellä puolella jaksaminen ei tule olemaan ongelma, vauhtipuolelle pitää ehtiä vain tekemään pieni viritys vielä. Katsastuksiin on kaksi viikkoa, Tiomilaan kolme; siinä ovat lähitavoitteet yksi ja kaksi.

Timpe 7.4.2006

Ps. Niin ja pitää vielä muistaa leirin kiitokset. Ruokahuolto toimi normaaliin täyden kympin tapaansa, siitä kiitokset Ristolle ja Mailikselle.