Kisaennakko, Tiomila 2005

Tiomila juostaan tänä vuonna jälleen Tukholman lähistöllä Upplands-Bron armeijan harjoitusalueella. Viime vuonna kisa käytiin poikkeuksellisesti totuttua kauempana sisämaassa ja itse kilpailun taso järjestelyineen tuntui nousevan samassa suhteessa. Toivottavasti tänä vuonna ei oteta edellisen päätelmän mukaisesti askeleita taaksepäin, vaan saamme kokea jälleen poikkeuksellisen vaativan ja toimivan kilpailun. Tekniikan opiskelijana kilpailuohjeiden kohta ”Tänä vuonna luotamme elektroniikkaan” kuulostaa toki hienolta mutta tuossa piilee myös oma vaaransa. Toivottavasti jokaiselta rastilta löytyy edes yksi järjestäjien lupaama toimiva leimasinyksikkö.. No, uskon että kaikki toimii ja voimme keskittyä itse asiaan eli suunnistukseen.

Suoraan

Maasto on tänä vuonna hyväpohjaista ja polkurikasta ”kohtuullisesti kumpuilevaa metsämaata”. Sanaa hyväpohjainen pitää tässä vaiheessa korostaa, sillä sen verran kovalla kilometrivauhdilla viestin on ennakoitu kuluvan. Jotkut spekulaatiot puhuvat että vielä yhdeksännelläkin osuudella olisi hämärää. Mutta jos tuo ennakoitu aikataulu ei pidä, niin uskottavampaa olisi että viesti hidastuu jolloin valoa tulisi aamulla riittämään useammalle osuudelle. Oman leimansa maastoon lyö tietysti myös se, että maasto on vakituista armeijan harjoitusaluetta. Polkuja ja uria maastossa tullee siis riittämään.

Oheinen vanhalle kartalle hahmottelemani avausosuuksien ykkösväli tarjoaa vaihtoehtoja mutta oikeastaan vain yksi niistä on oikein. Lähes täysin suoraan on kyseinen väli syytä mennä, niin yöllä kuin päivällä, kuitenkin hieman viivan oikealla puolella alun polku hyödyntäen. Ison polun mutkan jälkeen on syytä ylittää mäkien väli hyvällä suunnalla suonotkoon ja taustalla odottavaan mäkeen tähdäten. Poikittaisen ison polun jälkeen on hyvä hahmottaa mäkien huiput ja laskeutua ennen rastia olevaan suonotkoon. Vasemmalla olevan ison mäen pää kiertäen on hyvä laskeutua rastinottoon. Rastin takana olevaa kumparettakin pystynee hieman peilaamaan jottei rapsauta oikealta ohi väärään suonotkoon. Kiertäviä polku- ja tievaihtoehtojakin tarjotaan mutta ne ovat onnistunutta suoraa toteutusta hitaampia.

Viestin osuuskonseptia on jälleen hieman viilattu. Tällä kerralla osuudet 5, 7 ja 10 ovat putkipätkiä. Erikoisin ratkaisu näistä on juuri tuo ankkuriosuuden oleminen putkipätkänä. Tällä halutaan rakentaa loppuun näyttävää trilleriä jotta näkisimme useamman ankkurin taistelevan maastossa kylmästi mies miestä vastaan päätaktiikalla juoksuvoima ratkaisee. Saatamme siis nähdä tänä vuonna hieman normaalista poikkeavia ankkurivalintoja, kuka tietää. Kovat joukkueet kuitenkin myllyttävät sekä ennen putkipätkiä että myös kyseisillä putkiosuuksilla. Heikommat tiimit rakentavat peliä ennen putkipätkiä ja laittavat putkilla peukut pystyyn. Hienoja taktiikoita ja ajatusleikkejä on aivan yhtä monta kuin mukana on joukkueita. Loppupeleissä kuitenkin varmimmat joukkueet tulevat menestymään. Tiomila on viesti, jossa virheet rankaisevat kovemmin kuin missään muualla, sillä yö on pitkä ja pimeä.

Timpe 19.4.2005