Julkaistu Hiisipostissa 2002
Suunnistusreppu on vielä pakkaamatta ja kimppakyyti kisoihin lähtee kymmenen minuutin kuluttua. Tarvittavat tavaratkin ovat sikin sokin asuntoa, keittiön pöytä notkuu tiskivuoren vallassa ja maailma tuntuu kaatuvan päällesi kiireen johdosta. Nappaat lopuksi maksamattomien laskujen päällä painona olleet avaimet taskuusi ja juokset odottavan kaverisi autoon. Autossa stressisi laantuu oikean musiikin ja kavereiden avustuksella kunnes sydämesi ottaa jälleen pari ylimääräistä lyöntiä: Kuulet että kisat juostaan vanhassa SM-kilpailun maastossa, joka oli ennen kaikkea taidollisesti vaativa maasto. Toteat että ennakko-oletukset kilpailusta olivat aivan erilaiset, jos niitä oli lainkaan. Huomiosi keskittyy murehtimiseen ja siihen mitä olisit voinut tehdä jos olisit tiennyt kisojen olevan juuri siinä maastossa. Itse kilpailu menee alavireitteisesti ja hiljaisen ajomatkan jälkeen löydät itsesi kotoa tiskaamasta vanhoja tiskejä.. – Kuulostiko tutulta, onko sinulle käynyt joskus näin?
Suunnistus on kaikessa monipuolisuudessaan erittäin vaativa laji ja epäonnistumisien taustalla voi olla monesti aivan muut kuin fyysisestä vireestä johtuvat syyt. Häiriötekijät jollakin elämänalueella (perhe, työ, opiskelu, ihmissuhteet, jne.) heijastuvat helposti suorituksiin kun vaaditaan maksimaalista tulosta, eikä niitä välttämättä itse edes huomaa. Ongelmat saattavat kasautua ja saada alkunsa aivan pienistä asioista. Edellä ollut kuvaus sisältääkin juuri tuollaisia pieniä häiritseviä asioita. Kisoihin on paljon helpompi lähteä kun oma huone tai asunto jää siistiin kuntoon, laskutkin on maksettu ja kaikkeen tekemiseen on kisapäivänä varattu riittävästi aikaa.
Miten kisoihin pitäisi sitten valmistautua pidemmällä ajanjaksolla? Hyvä lähtökohta on varmasti se, että itselle on tulevan kauden tavoitteet ja arvokisat selvillä. Kun pääkisat on valittu kannattaa ottaa selville missä kisa pidetään, löytyykö alueesta kenties vanhoja karttoja ja perehtyä maaston erityispiirteisiin. Itse esimerkiksi aloitin tänä vuonna erityisen valmistautumiskansion. Keräilen tähän kansioon tietoa tulevista arvokisoista (kilpailun harjoitus-/kilpailukieltoalueet, mahdollisia vanhoja karttoja kisamaastosta, harjoituskarttoja tyyppimaastoista ja kaikkea omaa havaintoa aiheesta). Kansiota on helppo täydennellä ajan mukaan ja se on hyvä pitää päivitettynä niin että se kattaa muutaman vuoden eteenpäin. Kisamaaston vanhoilla kartoilla on mahdollisuus tehdä suunnistusajatusta kehittäviä pöytälaatikkoharjoituksia ratoja suunnitellen. Tärkeintä on kuitenkin se, että tätä keräämäänsä tietoa silmäilee silloin tällöin ennakkoon, ja vanhan kartan voi kiinnittää vaikkapa vessan seinään. Jo pelkkä tällaisen valmistautumispaketin tekeminen ohjaa ajatuksia tulevaan ja kun asioista ottaa itse selvään, ne myös sisäistää paljon paremmin. Talven pitkän harjoituskauden aikana puuttuva treenimotivaatiokin voi löytyä tälläisen kansion avulla. Hyviä tiedonmurusia tulevista kisoista voi löytyä myös kokeneemmilta suunnistajakavereilta ja tässä asiassa erityisesti kannattaa olla itse aktiivinen.
Henkinen, taidollinen ja fyysinen kisavalmistautuminen kulkevat aivan käsi kädessä. Ne pitää aloittaa riittävän aikaisin ennen tähdättäviä kisoja mutta aivan edeltävällä viikolla ei saa myöskään ahnehtia liikaa. Hyvä nyrkkisääntö on että kymmenen edeltävän vrk:n aikana ei pidä tehdä mitään sellaista mitä ei ole viimeisen kuukauden aikana tehnyt. Mitään yhtä ainoata oikeaa kaavaa valmistautumiseen ei ole, oikea tapa pitää itse löytää oman kehonsa mukaisesti. On hyvä kuitenkin miettiä muutama perusasia: Milloin tekee kehoa herättelevän viimeisimmän vauhdikkaan harjoituksen, milloin juoksee vielä kartan kanssa, milloin lepää ja miten keskittyy lihashuoltoon (verryttely-/aamulenkki, venyttely, hieronta).
Kisaa edeltävä yö pitää pyrkiä majoittumaan itselle sopivissa olosuhteissa ja asennoitua siten että näillä eväillä tyytyväisenä huomiseen. Tässä vaiheessa aivoja ei pidä rasittaa pohtimalla onko tehnyt oikein vai väärin / paljon tai vähän. Kuten myös itse kilpailuun pitää asennoitua niin että kilpailu juostaan vallitsevissa olosuhteissa ja sen mukaan pyritään parhaaseen suoritukseen. Ennen lähtökelloa jäljellä onkin enää oman kehon herättely verryttelemällä ja oma ajatusmylly pitä saada alusta alkaen pyörimään. Verryttelyn aikana ympäröivää maastoa kenties kannattaa skannailla ajatuksiin karttakuvaksi ja saada näin suunnistusjatusta hereille. Kun lähtökello lopulta soi ja kartta tarttuu sormiin niin lopputulos onkin vain itsestä kiinni ja voi näyttää mitä osaa.
Timpen valmistautumisen teesit
1) Määritä tavoitteesi.
2) Sitoudu ja motivoidu siihen.
3) Harjoittele riittävästi mutta etenkin järkevästi.
4) Nauti tekemästästi. (Mikäli et niin palaa ensimmäiseen kohtaan.)
5) Muista välillä myös levätä.
6) Ratkaise pienetkin ongelmat ennen kilpailua.
7) Valmistaudu häiriötekijöihin.
8) Yritä parhaasi lähdöstä maaliin asti.
9) Nauti suunnistamisesta.
10) Nauti siitä edelleen vaikket saavuttaisikaan tavoitettasi.